کمبود نيروي کار در استان چهارمحال و بختياري بهويژه در مقاطعي خاص باعث بروز مشکلاتي براي بهرهبرداران کشاورزي و صنعتگران در اين استان شده است.
به گزارش
هفت چشمه به نقل از «
جهانبين نيوز»، فعاليتهاي اقتصادي استان چهارمحال و بختياري در حال حاضر در سه بخش کشاورزي، صنعت و گردشگري خلاصه شده است.
اگرچه اين استان از ديرباز به عنوان يک استان فعال در عرصه کشاورزي و دامپروري مطرح بوده است اما در سالهاي اخير با توسعه واحدهاي توليدي، توانسته دستي بر آتش توليدات صنعتي نيز داشته باشد.
با توسعه واحدهاي کشاورزي و صنعتي و رونق در اين عرصهها در استان چهارمحال و بختياري، چالشهايي چون کمبود نيروي کار به دغدغهاي براي بهرهبرداران تبديل ميشود به ويژه در ايامي که زمان برداشت محصول است و نبود کارگر براي برداشت محصول ميتواند ضرر و زيان جبران ناپذيري به بهرهبرداران وارد کند.
تنها دولت مسئول حل معضل کمبود نيروي کارگري نيست
حسين برزگر در گفتگو با پايگاه خبري تحليلي «
جهانبين نيوز»، اظهار کرد: کمبود نيروي کار، يکي از چالشهاي اصلي کشاورزان و بهرهبرداران در زمان برداشت محصول از مزارع و باغات استان چهارمحال و بختياري ازجمله باغات بادام و گلستانهاي گل محمدي است.
وي افزود: برخي از مزرعهها و باغات ازجمله گل محمدي، بادام، ميوه و... به دليل هزينههاي کارگري نميتوانند برداشت مناسب محصول داشته باشند و متأسفانه اين يک معضل در زمينه کشاورزي است.
رئيس سازمان جهاد کشاوري چهارمحال و بختياري ادامه داد: نبود کارگر چالشي است که قرار نيست آن را صرفاً دولت حل کند، در بحث تامين کارگر در فصل برداشت، دست هر کسي که ميتواند در حوزه فناوري، نيروي کارگري و دانش کمککننده باشد، را ميفشاريم.
برزگر عنوان کرد: طبق آمار سامانه پايش کود و پهنهبندي، تعداد بهرهبرداران بخش کشاورزي به تفکيک کد ملي از 67 هزار نفر سال گذشته به بيش از 83 هزار نفر در سال جاري افزايش پيدا کرده است.
رئيس جهاد کشاورزي چهارمحال و بختياري با اشاره به اينکه بهرهبردان بخش کشاورزي از دو طريق شناسايي شدهاند تصريح کرد: تعدادي از کشاورزان از طريق سامانه کود و پهنهبندي و تعدادي از بهرهبرداران به خاطر توسعه واحدهاي متراکم و گلخانهاي شناسايي شدهاند.
برزگر ادامه داد: جمعيت فعال بخش کشاورزي از 56 هزار نفر به بيش از 61 هزار نفر در استان رسيده است.
وي با بيان اينکه در حال حاضر واحدهاي متراکم از جمله مجتمع «به جوجه زاگرس» که جزء بزگترين واحد توليد مرغ مادر استان به شمار ميآيد با کمبود نيرو مواجه هستند تشريح کرد: اين شرکت بيش از 6 ماه است که با کمبود نيروي کارگري مواجه بوده و متاسفانه تا امروز اين مشکل رفع نشده است.
برزگر خاطر نشان کرد: بر اساس بررسيهاي که در حوزه معاونت برنامهريزي و امور اقتصادي صورت گرفته به نظر ميرسد عوامل مختلفي باعث نبود نيروي کارگري در واحدهاي صنفي وجود دارد که ميتوان به عدم اشتياق کارگران فصلي به کار دائم در اين واحدها، نداشتن فرهنگ کار کارگري در بين بانوان و تن ندادن نيروهاي تحصيل کرده در کار کارگري اشاره کرد.
وي در پايان با اذعان بر اينکه امروز ما نياز به تکنسين و کارگر ماهر در واحدهاي مرغداري، دامداري و گلخانهاي داريم بيان داشت: براي بعضي از مشاغل سخت، مشقتبار و طاقتفرسا با چالش تأمين کارگر مواجه هستيم که لازم است براي حل اين مشکل هرچه سريعتر برنامهريزيهاي لازم صورت گيرد.
نبود کارگر باعث ضرر و زيان بسياري براي کشاورزان و باغداران ميشود
محسن بنيادي در گفتگو با پايگاه خبري تحليلي «
جهانبين نيوز»، اظهار کرد: اين مزرعه در سال 1396 با کاشت 22 هزار و 500 شاخه گل محمدي افتتاح شد.
وي افزود: با توجه به شرايطي که در استان چهارمحال و بختياري وجود دارد از همان سالهاي اول برداشت گل محمدي از اين مزرعه انجام شد و خوشبختانه سال به سال برداشت افزايش پيدا کرد.
مدير مزرعه گل محمدي ادامه داد: البته چند سال به دليل شرايط اقليمي نامناسبي که در استان به وجود آمد و محصول دچار سرمازدگي شد برداشت محصول خوب نبود.
بنيادي عنوان کرد: گل محمدي خوبيهاي بسياري دارد اما در اين زمينه چالشهاي بسياري نيز وجود دارد، يکي از اين چالشها برداشت محصول و نبود کارگر است، برداشت گل محمدي بايد به صورت دستي و با استفاده از نيروي کار انجام شود و در چهارمحال و بختياري شرايط خوبي براي تامين نيروي کار نداريم.
وي خاطرنشان کرد: بسياري از محصولات کشاورزي به دليل نبود نيروي کار روي زمين ميماند و از بين ميرود چون نتوانستيم آنها را برداشت کنيم، اين يک ضرر بزرگ براي توليد کننده است.
مدير مزرعه گل محمدي اضافه کرد: مشکل ديگري که با آن مواجه هستيم فروش خام محصولات است که به دليل نبود صنايع تبديلي در استان است، اگرچه به صورت نيمبند يک صنعت تبديلي در کنار مزارع و باغات ايجاد ميشود ولي کفاف نميدهد.
تأمين منابع انساني دغدغه صنعت و معدن است
محمدرضا بهرامن در همايش «توسعه متوازن و پايدار صنعت آهن و فولاد ايران» در اصفهان با تأکيد بر اينکه نقص مديريت در منابع انساني و ناترازيهاي انرژي است، اصل مهمي در جامعه امروز است که نياز به مديريت جامع دارد، اظهار کرد: تأمين منابع انساني دغدغه صنعت و معدن است.
وي افزود: بايد براي مديريت موضوع کمبود نيروي کار نسخه واحدي در اختيار داشته باشيم زيرا مديريت در سرمايه انساني نامطلوب است و قطعاً در آينده با چالش روبرو خواهيم بود.
مهمترين معضل واحدهاي توليدي در چهارمحال و بختياري کمبود و نبود نيروي کار است
يکي از توليدکنندگان در استان چهارمحال و بختياري در اين خصوص اظهار کرد: مشکل نيروي کار واحدهاي توليدي بايد حل شود، در حال حاضر توليدکنندگان براي تامين نيروي کار خود از استانهاي همجوار استفاده ميکنند و روزانه چندين دستگاه خودرو با هزينه واحد توليدي کارگر به استان وارد ميشود.
وي افزود: مهمترين معضل در حال حاضر واحدهاي توليدي در چهارمحال و بختياري همين کمبود و نبود نيروي کار است، اين معضل باعث شده است تا توليدکننده نتواند فازهاي توسعهاي خود را انجام دهد.
اين کارفرما ادامه داد: مسئله نيروي کار بايد براي توليدکنددگاني که در سطح کلان در حال فعاليت هستند بايد حل شود.
پايه حقوق کارگر ساده در چهارمحال و بختياري بايد زياد شود
شهرام زارع در گفتگو با پايگاه خبري تحليلي «
جهانبين نيوز» اظهار کرد: در چهارمحال و بختياري حدود 7 هزار نفر کمبود نيروي کار يدي يا همان کارگر ساده داريم.
وي افزود: اين کمبود نيروي کار به دليل کم بودن پايه حقوق براي نيروي کار ساده است، بسياري از آنهايي که در زمينه فني هستند وارد کارهاي ساده نميشوند و اين موضوع يکي از معضلات کارفرما در بخشهاي کشاورزي و صنعت است.
رئيس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي چهارمحال و بختياري ادامه داد: به همين دليل و براي حل مشکلات کمبود نيروي کار، به ويژه در زمينه کارگرهاي ساده پيشنهادي به وزارت کار ارائه شد تا بتونيم در سالهاي آينده کسري نيروي کارگر ساده را کمتر کنيم.
زارع عنوان کرد: در همين راستا پروپوزالي کامل از چگونگي افزايش حقوق کارگران ساده و الزامات قانوني آن فراهم شده است تا در استانهايي که به لحاظ قانوني نميتوانند از نيروهاي تبعه بهويژه افغاني استفاده کنند، اجرايي شود.
وي خاطرنشان کرد: استان چهارمحال و بختياري استان ممنوعه به لحاظ به کارگيري اتباع است و اين به دليل پايين بودن نرخ اشتغال و بالا بودن نرخ بيکاري است.
رئيس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي چهارمحال و بختياري اضافه کرد: بايد تغييرات در قانونهاي اداره کار براي جذب نيروي کار ساده ايجاد شود، بنابراين در استانهايي که نميتوانند نيروي کار از اتباع خارجي به کارگيري کنند بايد حداقل پايه حقوق کارگري کارگر ساده در آنها بالا باشد.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي «
جهانبين نيوز»، اصل هر توليد و صنعتي، نيروي کار است، از نيروي کار متخصص گرفته تا کارگرهاي ساده، مسئله مهمي که اين روزها در استان چهارمحال و بختياري به يک معضل تبديل شده است.
استفاده و بکارگيري کارگران اتباع کشورهاي ديگر به ويژه افغانستان در استان کوچکي مثل چهارمحال و بختياري با فرهنگي ويژهاي که مردمان آن دارند کاري سخت است، از طرفي اين استان نرخ بالاي بيکاري دارد لذا از ابتدا بکارگيري اتباع کشورهاي ديگر در آن ممنوع اعلام شد تا بتوان از ظرفيت نيروي کار خود استان استفاده شود.
هنوز هم نرخ بيکاري در استان چهارمحال و بختياري بيشتر از کشور است اما مردم ترجيح ميدهند به جاي کارگر ساده با حداقل حقوق و کمترين مزايا يا به استانهاي ديگر کوچ کنند يا از راهي ديگر امرار معاش کنند، کما اينکه نيروي تحصيلکرده را نيز نميتوان در شغلهاي ساده و بعضا فصلي به کارگيري کرد.
ساماندهي به وضعيت کمبود نيروي کار ساده در چهارمحال و بختياري بايد در دستورکار باشد و طبق گفته رئيس اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي استان، بايد به افزايش پايه حقوق آن هم در استاني چون چهارمحال و بختياري که منع قانوني براي بکارگيري اتباع بيگانه دارد، توجه ويژه و جدي شود.
گزارش از سميه نظري زاده
انتهاي خبر/1031ج